Welke haakse slijper heb ik nodig?

Welke haakse slijper heb ik nodig?

Een haakse slijper, ook wel flex of (elektrische) slijptol genoemd, is een krachtig gereedschap om verschillende materialen mee te bewerken. Denk hierbij aan metaal, steen en beton. De haakse slijper heeft de naam te danken aan de positie van de slijpschijf die haaks staat op het motorgedeelte. Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel haakse slijpers. In onze webshop vind je al meer dan 190 verschillende varianten van diverse merken. In deze blog helpen we je een handje op weg om erachter te komen welke haakse slijper je nodig hebt.

Doe-het-zelver of professional?

Ben jij een doe-het-zelver en zal je de haakse slijper niet erg vaak gaan gebruiken? Dan volstaat een goedkoper en simpeler exemplaar. Wanneer je als professional vaak zal werken met de elektrische slijptol, raden wij zeker aan om te investeren in een duurder en professioneel model. Hieronder lees je waar je verder op kan letten bij de aanschaf van een haakse slijper.

Bosch haakse slijper

Het gewicht van de haakse slijper

Over het algemeen geldt: hoe lichter de machine, hoe gemakkelijker de haakse slijper te bedienen is. Met een lichte machine ben je namelijk een stuk wendbaarder dan met een zwaardere variant. Maar wanneer je iets door wilt slijpen op de grond, kan een zwaardere slijptol juist wel erg handig zijn. Het gewicht van de machine verricht dan namelijk al een deel van het zware werk. Bepaal dus van te voren voor wat voor soort klussen je de machine vooral gaat gebruiken. In onderstaande video zie je een lichtgewicht haakse slijper van Makita.

De diameter van de slijpschijf

Voordat je aan de slag kunt, is het belangrijk om de juiste slijpschijf op je haakse slijper te plaatsen. De diameter van de slijpschijf bepaalt de maximale diepte waarop je kunt slijpen. Een schijf van 115 tot 125 mm is goed voor de lichtere en kleinschalige slijpklussen. Hierbij kun je denken aan het doorsnijden van metalen leidingen met een kleine diameter. Wil je dikkere materialen slijpen? Kies dan voor een machine met een grotere slijpschijf.

milwaukee haakse slijper

Kies de juiste slijpschijf voor je klus

Naast dat het belangrijk is om een slijpschijf met de juiste diameter te gebruiken, is het soort schijf ook van belang. Niet alle schijven zijn namelijk geschikt voor iedere machine. Wil je metalen buizen, balken en platen doorslijpen? De naam zegt het al, ga dan voor een doorslijpschijf. Afbraamschijven gebruik je om materiaal af te bramen. Dit is het weghalen van scherpe, onregelmatige uitsteeksels, vooral bij metaal. Hardere en zachtere steensoorten en tegels slijp je gemakkelijk door met een diamantschijf en om te polijsten gebruik je een lamellenschijf. Op de slijpschijf staat een toerental genoteerd. Zorg ervoor dat dit toerental op overeenkomt met het toerental op de machine, om te voorkomen dat de schijf losschiet.

Accu of netstroom

Er zijn haakse slijpers die op een accu werken, maar het is ook mogelijk om een machine met snoer aan te schaffen. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Bedenk dus voordat je een slijper aanschaft, welke punten voor jou het meest belangrijk zijn. Wanneer je met een haakse slijper op accu-stroom werkt, ben je een stuk wendbaarder en hoef je niet steeds op het snoer te letten. Dit kan voorkomen dat je struikelt. Een nadeel is dat de accu leeg kan raken en je pas door kunt met je werkzaamheden wanneer deze is opgeladen. Daarnaast zal de accu naarmate je hem langer gebruikt steeds meer opslagcapaciteit verliezen. Met netstroom heb je dit probleem niet. Je kunt eindeloos doorwerken, maar je bent wel een stuk minder wendbaar en moet continu op het snoer letten.

makita haakse slijper

Kies voor een haakse slijper met een softstart

Wij raden het absoluut aan om een haakse slijper aan te schaffen die voorzien is van een Soft Start functie. Dit houdt in dat de schijf zacht begint te draaien en daarna rustig op volle snelheid komt. Hierdoor krijg je geen klap wanneer je de haakse slijper start. Dit zorgt voor een grotere veiligheid. Daarbij verkleint zo het risico op het wegspringen van de schijf of afketsing op het oppervlakte dat je bewerkt.

Het toerental van de haakse slijper

Het toerental bij haakse slijpers kan erg uiteenlopen. Een hoger toerental is niet per definitie beter. Met een lager toerental kun je namelijk ook prima verschillende klussen uitvoeren. Weet je voor de aanschaf al dat je vaak intensieve werkzaamheden uit zal voeren waarbij je harde materialen slijpt? Dan raden we aan om voor een machine te gaan met een toerental boven de 5000 toeren per minuut. In de volgende video kun je de specificaties bekijken van een haakse slijper met een hoog toerental.

makita accu haakse slijper

Koop je haakse slijper bij Mastertools!

Weet je na het lezen van deze blog aan welke vereisten de haakse slijper voor jou moet voldoen? Bekijk dan eens ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen en wil je advies over welke haakse slijper voor jou geschikt is? Neem dan contact op met onze deskundige klantenservice, ze helpen je graag!

Onderwerpen

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties