Festool TKS 80: als je vingers je lief zijn

Festool TKS 80: als je vingers je lief zijn

Wie werkt in de bouw is waarschijnlijk geen onbekende met verwondingen, groot of klein. Het werken op de bouw of in een werkplaats is namelijk niet geheel ongevaarlijk en de cijfers onderschrijven dit; jaarlijks worden er 5.000 werk gerelateerde verwondingen gemeld. Dit zijn gemiddeld 20 verwondingen per dag, waarvan 30% als “ernstig” wordt gezien. Machines (en het verkeerd gebruik hiervan) nemen een behoorlijk deel van dit letsel voor hun rekening en helaas is een verwonding door een zaagmachine al snel ernstig. Festool zou Festool niet zijn als zij niet voorop lopen met innovaties. Dit voorjaar presenteert het Duitse merk de TKS 80, de eerste zaagtafel met SawStop technologie. Dit is een beveiliging dat aan de noodrem trekt wanneer het blad iets anders dreigt te raken dan het werkstuk.

Is SawStop door Festool ontwikkeld?

Eerlijk is eerlijk; SawStop is uitgevonden door de Amerikaanse dr. Steve Gass. Deze techniek heeft hij ondergebracht in het bedrijf SawStop – tot op de dag van vandaag een toonaangevende aanbieder van vaste tafelzagen in de VS. Het bedrijf SawStop is echter sinds juli 2017 een 100% dochter en zelfstandig onderdeel van de TTS-groep (de moederorganisatie van Festool). Hierdoor kan Festool gebruik maken van deze techniek en heeft het merk een unieke positie in de Europese zaagtafel markt.

De werking van SawStop

In grote lijnen is de werking van het SawStop systeem betrekkelijk eenvoudig. Het zaagblad is omringd door een elektrisch veld; een gesloten circuit. Op het moment dat er ‘lekkage’ ontstaat in dat circuit, door een lichaamsdeel, lanceert het SawStop systeem een aluminium blok met 500N in het blad waardoor deze binnen 5 milliseconden stil staat. Tevens verdwijnt het blad uit de gevarenzone in de tafel. Je vingers zijn zojuist gered door het SawStop systeem.

De intelligente elektronica in de SawStop-besturing monitort continu het systeem en de gehele bedrijfstoestand van de zaagtafel. Is de borging geplaatst? Is het SawStop patroon geplaatst? Is het zaagblad juist gemonteerd? Is de afstand tussen het aluminium blok en het blad correct? Er is een mogelijkheid het SawStop systeem uit te schakelen in het geval van geleidend te zagen materiaal. Je dient dan zelf goed op te letten!

De gevolgen van een SawStop ingreep

Behalve dat je nog tien vingers hebt om je geld te verdienen, heeft een SawStop ingreep helaas ook gevolgen voor de portemonnee: circa €95,- voor een nieuw patroon met aluminium blok en een nieuw zaagblad wat varieert tussen de €100,- en €200,- afhankelijk van het gebruikte blad. Het blad slaat zich vast in het aluminium blok en moet als verloren worden beschouwd. Maar dit is altijd goedkoper dan een vinger en de eventuele gevolgen van een ernstige verminking aan de handen of andere lichaamsdelen. En na het installeren van de nieuwe cartridge en blad is de Festool TKS 80 tafelzaag weer klaar om veilig te gebruiken.

De Festool TKS 80 kopen bij Mastertools

De nieuwe TKS 80 is verkrijgbaar vanaf juni 2020 en is leverbaar in twee varianten: de TKS 80 EBS Zaagtafel, en de TKS 80 EBS-Set Zaagtafel.

Meer afleiding

Onderwerpen

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties