Aan de slag met een freesmachine

Aan de slag met een freesmachine

Er zijn verschillende soorten freesmachines voor diverse type klussen. Daarnaast kan dit in verschillende materialen worden ingezet zoals staal, aluminium, kunststof en hout. Het is belangrijk dat jij de juiste frees hebt voor jouw klus. Mastertools verkoopt een ruim assortiment frezen. Benieuwd welke frees het meest geschikt is voor jouw klus? Je leest het in onze blog!

Verschillende typen frezen

Welke freesmachine jij nodig hebt, hangt uiteraard af van het type klus en het materiaal waarin je wil frezen. Bij de aanschaf van een (nieuwe) freesmachine is het belangrijk om op een aantal dingen te letten, zoals het toerental, de freesdiepte en freesdiameter en de veiligheidsvoorzieningen. Benieuwd welke freesmachines er nog meer zijn en waar je ze voor gebruikt? Dat vertellen we jou!

Bovenfrees

De meest gebruikte frees is de bovenfrees. Zoek je een freesmachine om decoratieve afwerkingen mee te maken zoals sierranden of gleuven? Dan is de bovenfrees geschikt voor jouw klus. Ook is de bovenfrees uitermate geschikt wanneer je cirkels wilt maken of meubelplaten wilt bewerken. Ga je voor het eerst een bovenfrees gebruiken? Probeer het dan eerst op een klein stukje hout.

Kenmerken en voordelen:

 • Veelzijdige machine met veel mogelijkheden
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geschikt voor het maken van profielranden

Tip: Gebruik sjablonen voor het echte precisie zaagwerk. Zo krijg je een nog strakkere en beter afwerking.

Muurfrees

Wil je graag kabels of leidingen wegwerken? Dan kun je het beste gebruik maken van een muurfrees. Deze krachtige machine is geschikt om gleuven te maken in bijvoorbeeld steen, beton of hout. De muurfrees wordt in de volksmond ook wel de sleuvenfrees genoemd. Met de muurfrees maak je gleuven in de muur waarna je gemakkelijk het steen weg kunt hakken.

Kenmerken en voordelen:

 • De muurfrees is een sterke machine die tegen een stootje kan
 • Vaak in combinatie met een stofzuigeraansluiting. Zo kun je schoon werken!
 • Je kunt erg netjes werken doordat er parallelle sleuven gemaakt worden

Multifrees

De naam doet het al vermoeden: de multifrees kun je inzetten voor verschillende doeleinden. Door het gebruik van verschillende opzetstukken heb je een multifunctionele tool. Het voordeel van een multifrees is dat je maar één machine nodig hebt en hem kan gebruiken als bovenfrees, maar ook als kantenfrees.

Kenmerken en voordelen:

 • Gemakkelijk aan te passen aan elke klus door de verschillende opzetstukken

Kantenfrees

Ben je op zoek naar een tool om hout netjes af te werken? Dan ben je op zoek naar een kantenfrees. Met deze freesmachine kun je jouw tafel of deur netjes afwerken.

Kenmerken en voordelen:

 • Groeven frezen is geen enkel probleem met de kantenfrees
 • Ronde of bolle vormen maken? Ook daarvoor is de kantenfrees geschikt
 • De kantenfrees is erg wendbaar en daardoor gemakkelijk in gebruik

​​Lamellenfrees

Wil je een naadloze en strakke houtverbinding? Dan is de lamellenfrees geschikt voor jouw klus. Met een lamellenfrees kun je twee houtstukken aan elkaar verbinden zonder dat je daar spijkers of schroeven voor nodig hebt. De lamellenfrees is bovendien geschikt voor ieder type hout!

Kenmerken en voordelen:

 • Met de lamellenfrees beschik je over een grote bewegingsvrijheid
 • Je kunt met een lamellenfrees gemakkelijk verschillende dieptes instellen (hoe dieper de groef, hoe meer gewicht deze kan dragen)
 • Ook de lamellenfrees is vaak aan te sluiten op een bouwstofzuiger

Freesmachine kopen? Mastertools!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het juiste gereedschap voor jouw klus? Neem dan contact met ons op, onze deskundige collega’s adviseren je graag.

Onderwerpen

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties