Accu gereedschap, dit moet je weten!

Accu gereedschap, dit moet je weten!

Tegenwoordig verkopen de A-merken zowel elektrisch gereedschap als accu gereedschap. Elektrisch gereedschap omvat al het gereedschap met een snoer. Accugereedschap is al het gereedschap dat op een accu werkt. Beide hebben voor- en nadelen. Maar wat zijn de verschillen? En welke optie is het meest geschikt voor jouw klus? Je leest er meer over in deze blog.

Accu vs. Elektrisch gereedschap

Het grootste verschil tussen elektrisch gereedschap en accu gereedschap is het vermogen. Elektrisch gereedschap is doorgaans krachtiger dan accu gereedschap. Voor elektrisch gereedschap heb je op jouw werkplaats stroomtoevoer nodig. Heb je een klus waar dit niet mogelijk is? Of wil je meer bewegingsvrijheid? Kies dan voor accugereedschap. Denk er wel om dat je jouw accu’s goed oplaadt zodat je niet met een lege machine op jouw klus staat.

De voordelen van accu gereedschap

Er zijn een aantal belangrijke voordelen van accu gereedschap boven elektrisch gereedschap:

  • Mobiliteit - Met gereedschap zonder kabels ben je mobiel en hoeft je niet te stoppen met de werkzaamheden omdat de kabel niet lang genoeg is en je hierdoor op zoek moet naar een stopcontact
  • Onafhankelijk - Je kunt werken of klussen op plekken waar (nog) geen elektriciteit aanwezig is.
  • Geen hinderlijk snoer - Doordat accu gereedschap snoerloos is kun je gemakkelijk in ‘lastige’ hoeken werken. Je hebt geen last meer van snoeren die in de weg zitten tijdens jouw klus.

De kracht van de accu

Er zijn twee elementen belangrijk in de bepaling van de kracht van de accu, namelijk: het voltage en de capaciteit. Het voltage zegt iets over het vermogen van de accu dat uitgedrukt wordt in Volt. Hoe hoger het voltage, des te meer geschikt is jouw gereedschap voor een zware klus. De capaciteit en energie van accu’s worden daarentegen gemeten in Ampère. Over het algemeen geldt: hoe groter de capaciteit van de accu hoe langer je kunt doorwerken met het gereedschap.


Maar wat is de levensduur van een accu? Net zoals bij een mobiele telefoon neemt de capaciteit van de accu geleidelijk af. Echter gaat de accu van gereedschap doorgaans een stuk langer meer. Als vuistregel kun je aanhouden dat een accu van gereedschap een levensduur heeft van ongeveer drie jaar.

Verschillende type accu’s

Bij Mastertools vind je de originele accu's voor jouw accu gereedschap. Mastertools verkoopt alleen de originele accu's voor jouw gereedschap. Zo heb je altijd de zekerheid van de beste prestaties en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan door een imitatie accu. Binnen het accu gereedschap zit er verschil in het type accu.

Li-ion accu’s of lithium-ion-accu

Neem bijvoorbeeld de Li-ion accu’s of lithium-ion-accu’s. Deze accu’s vind je tegenwoordig vooral in boormachines en andere powertools. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwere accusystemen zoals de Makita XGT 40V range of de DeWALT FlexVolt. Het voordeel van deze accu’s zit ‘m in de hoge energiedichtheid en de gemiddeld langere levensduur.

Makita XGT 40VDeWALT FlexVolt accu

Ni-CD accu’s

Ni-CD of Nikkel-Cadmium accu’s zijn goed bestand tegen intensief gebruik. Het voordeel van deze accu’s zijn de gemiddeld lagere kostprijs in combinatie met de hoge stroomafgifte in vergelijking tot andere accu’s. Dit type accu is uitermate geschikt voor zwaarder gebruik en daarmee geschikt voor gereedschap. Het enige nadeel van dit type is het geheugeneffect. De capaciteit van de accu wordt steeds lager wanneer de accu wordt opgeladen terwijl deze nog niet geheel leeg is. Hierdoor laadt de batterij de volgende accu lading niet volledig op. Het gevolg is dan: een ‘luie batterij’.

NiMH accu’s

De NiMH (Nikkel Metaal Hydride) is een nieuwere versie van de bekende Ni-CD accu. Met deze accu kun je dan ook langer doorwerken dan met een Ni-CD accu omdat dit type accu een hogere energiedichtheid heeft. Daarnaast heeft dit type ook minder last van het geheugeneffect.

Universele accu’s

Alle type accu’s hebben zo zijn voor- en nadelen. Wist je dat er tegenwoordig ook universele accu’s zijn? Zo kun je dezelfde accu voor al jouw gereedschap gebruiken. Het grote voordeel van universele accu’s is dat je niet steeds een nieuwe accu en oplader hoeft te kopen bij de aanschaf van accu gereedschap. Super handig en zo kun je ook nog eens geld besparen!

Gereedschap online kopen? Mastertools.nl!

Bestel jouw gereedschap online bij Mastertools.nl. Nu besteld is de volgende dag in huis. Wil je advies over het juiste elektrische of accu gereedschap? Neem dan contact op met onze deskundige klantenservice, ze helpen je graag!

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties