Bouwstofzuigers, waar let je op?

Bouwstofzuigers, waar let je op?

Zonder moeite je werkplaats of garage schoonhouden? Of stofvrij werken? Dan is een bouwstofzuiger een goed idee! Naast droog materiaal kunnen sommige bouwstofzuigers ook nat materiaal opzuigen. Dit scheelt je weer een dweilbeurt! Maar waar moet je nog meer op letten voordat je een bouwstofzuiger aanschaft? Dat lees je in deze blog!

Verschillende soorten bouwstofzuigers

Vraag jezelf eerst af welk type klusser je bent. Dit speelt namelijk een grote rol in je keuze voor een geschikte bouwstofzuiger. Werk je bijvoorbeeld veel met hout of ben jij meer bezig met steen materiaal? Bouwstofzuigers zijn gemaakt voor het opzuigen van grof materiaal zoals houtsnippers of juist erg fijn stof zoals boorgruis. De meeste bouwstofzuigers kunnen nat materiaal opzuigen of hebben een blaasfunctie om op moeilijk bereikbare plekken stof weg te kunnen blazen. Een gewone huishoudstofzuiger kan dit niet.

DeWALT TSTAK Systeem

Bouwstofzuiger voor de Doe-het-zelver

Ben jij meer een thuis- of hobbyklusser? Dan is een basis bouwstofzuiger een goede optie. Bijvoorbeeld de Makita VC2012L stofzuiger L-klasse 230V. Hiermee kun je je werkplaats, huis of garage netjes houden tijdens het klussen zonder je gewone stofzuiger onnodig risico te laten lopen kapot te gaan. Want let op: Bouwstof, hoe fijn het ook lijkt, is te scherp om door je kruimeldief of huishoudstofzuiger opgezogen te worden. Neem dit risico dus niet maar ga voor die sterke bouwstofzuiger!

Materiaal opzuigen – nat- of droogzuiger?

Werk je vaak met hout? Dan heb je geregeld veel zaagsel of grovere houtsnippers in je werkplaats. Maar wil je ook water kunnen opzuigen? Kijk dan naar een bouwstofzuiger die beide kan opzuigen. Zoals deze krachtige Makita VC3012L Stofzuiger L-klasse.Wil je je stofzuiger voor groffer materiaal gebruiken en denk je dat je hem dagelijks nodig hebt? Dan is het slim om te kijken naar een stofzuiger met een groot reservoir zodat je deze niet al te vaak hoeft te legen.

Bouwstofzuiger voor de professional

Ben jij een professional en heb je dagelijks een bouwstofzuiger nodig? We hebben een aantal belangrijke kenmerken op een rij gezet waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte bouwstofzuiger. Hierboven benoemden we al even kort de techniek van nat- en droogzuigen. Dit is één van de punten die jouw bouwstofzuiger minimaal moet kunnen. Maar wat is nog meer van belang?

Welke stofklasse bij een bouwstofzuiger?

Dagelijks op een stoffige werkplaats staan is niet gezond voor je longen en met kwartsstoffen zelfs kankerverwekkend. Door te letten op de Stofklasse van een bouwstofzuiger kun je inschatten welke voor jou het meest geschikt is. Deze klasse, gebruikelijk bij Festool stofzuigers, geeft aan in hoeverre de stofzuiger al het stof veilig opzuigt. Stofklassen zijn in te delen in L(laag), M(midden) en H(hoog). Dit is één van de meest gestelde vragen bij bouwstofzuigers: welke stofklasse heb ik nodig? We leggen je het uit:

Stofklasse

L

M

H

Stof doorlating:

Laat hoogstens 5% stof door en is daarmee geschikt voor onschadelijke, simpele klussen;

Het filter laat maximaal 0.5% stof door, wat deze klasse geschikt maakt voor bouwstof maar niet voor giftige stoffen;

Heeft een filter dat 0.005% stof doorlaat, en kan daarmee gebruikt worden om giftige stoffen op te zuigen.

Voor welke stoffen?


Ongevaarlijke eenvoudige stoffen. Bijvoorbeeld huisstof, aarde of kalk.

Voor houtstof, bouwstof en kwartsstof. Bijvoorbeeld plamuurstoffen, vulmaterialen, lak, cement, beton, gips of kwartsstof zoals zand en kiezelsteen.

Voor de (meer) gevaarlijke stoffen. Bijvoorbeeld asbest, schimmel of kwartsstof.


Deze drie stofzuigers uit ons assortiment hebben het H-label. De Festool CTH 26 E / Mobiele stofafzuiger, de Festool CTH 48 E / Mobiele stofafzuiger en deze Starmix ISP iPulse ARH-1635 EWA Stofzuiger. Dit zijn de beste bouwstofzuigers uit ons assortiment!


Wat is een TNO certificatie?

TNO-gecertificeerde stofzuigers zijn door het TNO (toegepast- natuurwetenschappelijk onderzoek) getest op capaciteit. Zo worden verschillende (groene) uurs-labels toegekend aan stofzuigers op basis van een 8uur durende werkdag. In onderstaande tabel is te zien hoeveel uur je per klasse stofvrij kunt werken op een werkdag.

Type stofzuiger

Operationele capaciteit (m3/uur)

TNO label

A-klasse

C > 150

5-8 uur

B-klasse

C > 100 en C ≤ 150

2 – 4 uur

C-klasse

C ≤ 100

1 uur

D-klasse

Alleen voor houtbewerkingen.


Helaas is lang niet elke bouwstofzuiger getest door het TNO omdat de fabrikant zijn producten zelf moet aanmelden om getest te worden en dit daarnaast ook wat mag kosten.

Ik zie alsnog veel stof tijdens het stofafzuigen... Klopt dit wel?
Nee, dit is foute boel! Het wordt tijd om een betere stofafzuiging te regelen. Niet alleen voor een schonere werkomgeving maar ook voor je gezondheid! Neem een kijkje bij onze bouwstofzuigers.

Bouwstofzuiger met opvangbak of zak?

Bouwstofzuigers vangen het stof op in een stofzuigerzak of opvangbak. De voordelen van een stofzuigerzak is dat je die makkelijk en snel vervangt. Een nadeel is dat je zo nu en dan nieuwe, vrij prijzige stofzakken moet kopen. Het voordeel van een opvangbak is dus dat je deze leegt en opnieuw gebruikt dus geen nieuwe stofzuigerzakken hoeft aan te schaffen. Daarnaast heb je stofafzuigers met verschillende reservoirgroottes. Hoe groter het reservoir hoe minder vaak je hem hoeft te legen.

DeWALT TSTAK Systeem

Met of zonder geïntegreerde contactdoos?

Werk je vaak met netstroom machines die je wilt aansluiten op je stofafzuiger? Dan is een bouwstofzuiger met geïntegreerde contactdoos ideaal voor jou. Op deze manier kun je flexibeler te werk gaan omdat beide apparaten bij inschakelen van de stofzuiger tegelijk aan gaan.

Wat is automatische of semi-automatische filterreiniging?

Een schoon filter verzorgt een constante de zuigkracht en blijft het geluidsniveau zo laag mogelijk. Door automatische filterreiniging wordt het filter automatisch gereinigd en hoef je hier zelf niet meer om te denken. Dus minder onderhoud plus een langere levensduur van je apparaat. Bij automatische reiniging reinigt het filter zich automatisch op basis van drukmeting of een tijdsindicatie. Bij semi-automatisch wordt bij het inschakelen van de stofzuiger de filterreiniging automatisch uitgevoerd.

Stofzuiger op accu of netstroom?

Wil je veel bewegingsvrijheid tijdens het klussen? Zoek dan naar een bouwstofzuiger op accu. Heb je geen zin in het opladen van accu’s? Overweeg dan een stofzuiger op netstroom. Je hebt verschillende lengtes van snoeren. Dus ben je beperkt in je stopcontacten in je werkomgeving? Kies dan voor een lang snoer.

DeWALT TSTAK Systeem

Vermogen & zuigkracht

Bouwstofzuigers hebben vaak een vermogen van 800W tot en met +- 1600W. Een hoger vermogen betekent meer kracht. Dit staat niet gelijk aan de zuigkracht van de stofafzuiger. De zuigkracht is de kracht waarmee de stofzuiger lucht opzuigt. Deze eenheid van lucht wordt meestal aangegeven in een hoeveelheid Mbar. Bij veel bouwstofzuigers kan ook de zuigkracht tijdens het zuigen manueel geregeld worden door een schuif of draaiknop. Dit is vooral handig voor gebruik met verschillende machines of ondergronden.

Mijn bouwstofzuiger past niet op mijn machine... Wat nu?

Stofzuiger adapters

Stel je hebt een Festool bouwstofzuiger gekocht maar je wilt hier je Makita bovenfrees op aansluiten, kan dit? Ja, dit kan! Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een adapter of koppelstukje. Een tip hiervoor is om eerst te kijken naar de binnen- en buitendiameter van de slang en de aansluiting van de machine. Zo kun je beter inschatten welke adapter je nodig hebt. Voorbeelden van bouwstofzuigeradapters bij mastertools zijn:

Bouwstofzuigers bij Mastertools.nl

Wij zijn officieel dealer van al onze merken, dus u krijgt op ieder product automatisch dealer garantie. Wij hebben een ruim assortiment stofafzuiging voor elke klus! Bekijk ons assortiment bouwstofzuigers. Weet je na het lezen van onze blog nog steeds niet welke bouwstofzuiger je moet kiezen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice zodat onze gereedschapsdeskundige je kan adviseren.

Meer afleiding

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren

0 reacties