SALE! tot 70% korting Op = Op! >>Bekijk alle deals!

Grasmaaien: de do’s en dont’s om jouw gazon te onderhouden

Grasmaaien: de do’s en dont’s om jouw gazon te onderhouden

De lente heeft zijn intrede gedaan en dat betekent: mooier weer, meer buiten zijn en buiten klussen! Heb je een tuin? Dan is grasmaaien een belangrijk onderdeel van het onderhouden van je gazon. We schreven al eerder over hoe je bepaalt welke grasmaaier je nodig hebt. In deze blog lees je hoe je jouw gazon het best onderhoudt.

Waarom is het belangrijk om het gras te maaien?

De eerste reden om je gras te maaien is waarschijnlijk omdat het er dan weer netjes bij ligt. Maar het maaien van je gazon zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat het gras sterker wordt. Zon en zuurstof krijgen namelijk meer ruimte om de grond te bereiken, wat de groei van nieuw gras bevordert. Daarnaast kun je mos en onkruid voorkomen door regelmatig het gras te maaien.

grastrimmer

Het juiste moment om het gras te maaien

Vanaf half maart kun je de grasmaaier weer uit de schuur tevoorschijn halen, mits de weersomstandigheden normaal zijn. Maai altijd wanneer het gazon droog is. Doe je dit niet, dan snijden de messen van je maaier niet goed en loop je het risico dat de machine verstopt raakt. Maai het gazon aan het einde van de middag, maar niet in direct zonlicht om verbranding van het gras te voorkomen. Op deze manier heeft het gazon genoeg tijd om te herstellen voor de nacht.

Vanaf maart zul je ongeveer iedere twee weken het gazon moeten maaien. In april voer je dit op naar één keer in de tien dagen. In de maanden mei tot en met augustus moet je minimaal één of zelfs twee keer per week maaien. Vanaf september bouw je dit schema weer af tot het echt kouder begint te worden in oktober. Is het tijd voor de laatste maaibeurt voor de winter? Stel je maaier dan iets hoger af, zodat het gras niet te kort wordt.

gazon

De ideale hoogte van je grasmat

Houd de vuistregel aan dat je niet meer dan een derde van de lengte van het gras maait. Op deze manier behoudt je gras groeikracht. In de maanden maart, april, september en oktober kun je het best het gras wat langer laten om het gazon te beschermen. In de warmere maanden, mei tot en met augustus, kun je een lengte van ongeveer vijf centimeter aanhouden als ideale hoogte.

Wordt er vaak op het gras gespeeld? Dan bescherm je je grasmat het best door het wat langer te houden. Dient het als siergazon en wordt er niet op gelopen? Maai het dan gerust iets korter.

gazon onderhouden

Het gazon verzorgen bij warm weer

We schreven al eerder dat je in de zomermaanden zo’n één a twee keer in de week het gras dient te maaien. Heb je de weersvoorspellingen in de gaten gehouden en komen er echt warme dagen aan? Maai het gazon dan iets minder vaak. Door het gras bij warm weer iets langer te laten, is het minder kwetsbaar voor verbranding en is het makkelijker om vocht langer vast te houden. Je houdt je gazon vochtig door het te besproeien met een rugnevelspuit. Zorg ervoor dat je je gazon pas sproeit aan het eind van de middag wanneer de zon er niet meer op schijnt, net zoals je je gras ook niet maait voor die tijd. Maak gebruik van een zachte straal, want dit lijkt het meest op een natuurlijke regenbui.

makita rugnevelspuit

Maak je gazon klaar voor de winter

De eerste stap om je grasmat klaar te maken voor de winter is het verwijderen van bladeren en grasresten, daarna verticuteer je het gazon met een verticuteermachine. Je geeft het gras dan de kans om te herstellen en schoon en gezond de winter in te gaan. We gaven het al eerder aan: de laatste maaibeurt voor de winter dien je het gras niet te kort te maaien. Mos krijgt op deze manier minder kans om te groeien. Nog een laatste tip: vriest het of is er sneeuw gevallen? Laat de sneeuw gewoon liggen en probeer te vermijden dat je over het gras loopt.

makita grasmaaier

Alles voor jouw gazon bij Mastertools

Om je gazon goed te onderhouden, moet je met veel verschillende factoren rekening houden: onder andere de weersvoorspellingen, het moment van de dag en het seizoen bepalen de ideale hoogte van het gras. Mastertools heeft een ruim assortiment tuingereedschap, waar je onder andere terecht kunt voor grasmaaiers, verticuteermachines, grastrimmers en alles voor tuinbewatering.

makita tuingereedschap

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties