Zo werk je met een decoupeerzaag

Zo werk je met een decoupeerzaag

Ben je graag met hout bezig? Dan kun je haast niet zonder een decoupeerzaag. De handige klussers en professionals die wij kennen kunnen met dit stuk gereedschap de mooiste creaties maken. Van decoratieve houten panelen tot speelgoedgarages voor de (klein-)kinderen. En wat dacht je van het ‘gewone’ en ‘simpele’ zaagwerk wat toevallig bochten betreft? Met een cirkel- of handzaag bereik je dit resultaat niet; met de decoupeerzaag wel. Lees in deze blog de ins en outs van deze alleskunner.

Rondingen zagen met een decoupeerzaag

De echte alleskunner onder de zagen is de decoupeerzaag. Door het design van de decoupeerzaag is deze makkelijk te bedienen en kun je op simpele wijze rondingen zagen. Deze zaag wordt daarom veel gebruikt bij het maken van ronde vormen of het vergroten van bestaande gaten. Afhankelijk van het zaagblad, kun je met dit gereedschap hout, kunststof en metalen platen zagen.

Kies een accu-variant

Met een decoupeerzaag maak je dus voornamelijk rondingen. Dit betekent dat je met een decoupeerzaag meer bewegingen maakt dan met een cirkelzaag waardoor een snoer sneller in de weg zit. Dit kan erg vervelend en ook gevaarlijk zijn. Daarom raden wij aan om voor een accu decoupeerzaag te gaan wanneer je overweegt om dit gereedschap aan te schaffen.

Waar moet je rekening mee houden bij aankoop van een decoupeerzaag?

Een andere belangrijke factoor waar je rekening mee moet houden voor de aanschaf van een decoupeerzaag, is het materiaal. Wil je zaagsnedes maken in hout? Dan moet de decoupeerzaag een minimale zaagdiepte van 120 mm hebben. Wil je zagen in metaal? Ga dan voor een decoupeerzaag met een minimale zaagdiepte van 30 mm. Hieronder lees je meer over zaagbladen voor verschillende materialen. Tot slot is het vermogen en de accuduur bij accu decoupeerzagen van belang. Wij raden aan om één of twee 18V accu’s te gebruiken met een batterijduur van minimaal vier uur per accu. Zo weet je altijd dat je genoeg power hebt om je klus af te maken.

Eigenschappen van het decoupeerzaagblad

Een decoupeerzaag is zo veelzijdig omdat je dit gereedschap kan gebruiken op verschillende typen materiaal. Om door al deze materialen te komen, beschikt de decoupeerzaag over verschillende soorten zaagbladen: decoupeerzaagjes. De zaagjes beschikken over vier belangrijke eigenschappen die je in gedachten moet houden voor het selecteren van de juiste zaag.

Schachttype

Het schachttype zegt iets over de bevestiging van het zaagje in de machine. Black & Decker gebruikt standaard de U-schacht. Dit is een zaagje met een ronde inham bovenop de zaag. Bosch, Makita, Festool, DeWALT en vele andere merken gebruiken standaard de T-schacht. Dit is een zaagje met twee uitsteeksels waardoor het op een T lijkt. De T-schacht is tegenwoordig de meest gebruikte schacht.

Tandzetting

De tandzetting zegt iets over hoe de tanden in het zaagje zijn gezet en hebben invloed op bepaalde werkzaamheden. De tandzetting kan een positieve, neutrale of een negatieve hoek hebben. Een positieve hoek is goed voor snel zagen. Een neutrale hoek maakt zagen in splinter gevoelig materiaal makkelijker en een negatieve hoek zorgt ervoor dat de splinters aan de juiste zijde van het materiaal komen.

Breedte en tandafstand

Een decoupeerzaag gebruik je voornamelijk om rondingen te zagen. Wil je hier toch een recht stuk mee zagen? Gebruik dan een breed zaagje. Deze heeft namelijk een minder slingerende beweging dan dunnere zaagjes. Wil je scherpere bochten zagen? Dan heb je een dunnere decoupeerzaag nodig. Let hierbij wel op dat de tandafstand op dunnere zaagjes kleiner is. Zaagbladen met een kleine tandafstand zijn alleen geschikt voor dun plaatmateriaal. Het is dus de truc om de juiste balans te vinden tussen de breedte en tandafstand.

Decoupeerzagen vind je bij Mastertools

Ben je na het lezen van deze blog genoeg geïnformeerd over de werking van een decoupeerzaag? Bekijk dan ons assortiment om te ontdekken of wij de juiste decoupeerzaag voor jou hebben. Bestel je vandaag? Dan heb je je bestelling morgen in huis.

Onderwerpen

Reageer op dit bericht

Let op: reacties worden beoordeeld alvorens wij ze publiceren. Disclaimer: Mastertools.nl screent alleen op taalgebruik en relevantie. Geplaatste berichten zijn niet gecontroleerd op juistheid. Gegeven tips en/of adviezen zijn voor rekening van de auteur.

0 reacties