Verwarming FAQ

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een werkplaatsverwarming?

Welk type verwarming je het beste kan aanschaffen is afhankelijk van de grootte van de ruimte, de mate van de isolatie en het gebruik van de ruimte. Klus je op een vaste plek zoals aan de werkbank in de garage? Dan is stralingswarmte een goede oplossing. Dit komt van verwarmingspanelen of terrasverwarming. Ben je een klushuis aan het opknappen? Dan kun je, afhankelijk van de isolatie, gaan voor een convectie kachel, convectie verwarmingspaneel of bijvoorbeeld een heater met ventilatorbladen erin. Deze laatste drie opties verwarmen de lucht waardoor het overal in de ruimte dezelfde temperatuur is. Is de ruimte echter minder goed geïsoleerd? Dan verlies je deze warmte natuurlijk ook weer sneller. In dat geval kun je beter voor infrarood verwarming gaan. Bij infraroodverwarming wordt je zelf verwarmd waarna je lichaam de warmte vasthoudt. Dit is de meest duurzame vorm van werkplaatsverwarming.

Wat is een goede werkplaatskachel?

Werkplaatskachels zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van de grootte van de werkplaats en de behoefte aan verwarming kan er ingeschat worden welke verwarming het meest geschikt is. Werk je in een grote loods en wil je die verwarmd hebben? Dan is deze 4tecx Gasheater geschikt. Deze heater verwarmt tot 300m2. Let er wel op dat de ruimte waar je deze heater in gebruikt goed geventileerd is. Werk je in een kleinere ruimte, dan is het gebruik van elektrische heaters of convector kachels aan te raden. Werk je enkel en alleen aan een werkbank? Ga dan voor stralingswarmte via infrarood verwarming of bijvoorbeeld een heater.

Hoe koud mag een werkplaats zijn?

Net als dat er voor veiligheid en ergonomie regels zijn op de werkplaats, geldt dat ook voor de minimale temperatuur. Ben je als professional aan het klussen? Dan is het erg belangrijk dat je deze regels volgt zodat jij zelf, en eventueel je werknemers, zo comfortabel mogelijk het werk kan uitvoeren. In gesloten ruimten waar mensen werken, zoals de loods of bouwkeet, gelden er minimale temperaturen. Dit is afhankelijk van het werk wat er verricht wordt. Bij licht of zeer licht werk is de minimale temperatuur 16 tot 18°C. Bij halfzwaar werk moet het minimaal 14°C zijn. Voor zwaar of zeer zwaar werk gelden temperaturen tussen 10 en 12°C. Werk je in de buitenlucht? Dan gelden er geen minimumtemperaturen. Wel moeten er tussen 1 november en 31 maart voldoende verwarmingsmaatregelen plaatsvinden zoals het plaatsen van verwarming.

Hoeveel kW is nodig bij verwarming met bouwkachels?

Een goede dimensionering van de kachels is belangrijk. Dat wil zeggen dat je het juiste vermogen nodig hebt wat is afgestemd op de ruimte van je werkplaats. In de productomschrijving van onze kachels is dit terugvertaald naar ‘capaciteit’. Let hier dus goed op voordat je een verwarming koopt. Deze Hyundai olieradiator is bijvoorbeeld geschikt voor 25-30 m2. Heb je een grotere ruimte? Deze Master gas heater verwarmt ruimtes met een snelheid van 1450m³/h.

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is stralingswarmte wat direct vanuit de bron personen of objecten in de buurt verwarmt. Het voordeel hieraan is dat er geen onnodige luchtcirculatie (convectie) is wat traditionele convectie kachels wel hebben. Hierdoor verspreiden stofdeeltjes in de ruimte zich minder snel. Doordat er geen convectie is, gaat er ook geen warmte verloren in de lucht. Infraroodverwarming is dus ook zuiniger in het energieverbruik. Daarbij zijn infraroodpanelen eenvoudig te installeren. Ze worden vaak geleverd met een ophangsysteem en om het aan te zetten, hoef je enkel de stekker in het stopcontact te steken.